top of page
Foto van schrijverJacobine van den Hoek

Zonnige dag

Voor de spiegel spreek ik mezelf toe. ‘Ik blijf rustig. Doe ik iets verkeerd? Dan verwijt ik mezelf niets. Blijf lief. Bij de eerste keer gaat het nooit in één keer goed. Onthoud dat. Lach en relax.’ Een laatste glimlach. Nog een keer mijn hand door mijn haar. De kammen waarmee ik op mijn twintigste haarstrengen vastbond heb ik weer tevoorschijn getoverd. Het werkt nog steeds. Wanneer ik de badkamer verlaat voel ik me jong, als een veulen in de wei. Kom maar op met die eerste werkdag!

 

Het was een opwelling. Een goede ingeving. Intuïtie. Daar geef ik mijn leven lang al gehoor aan. ‘Ben ik niet te oud?’ appte ik naar de eigenaar van Sunday Floating Foodbar. ‘Nee hoor,’ reageerde hij. ‘Er werkt ook iemand van 72 jaar.’ En zo begon mijn avontuur in de horeca. Een tweede leven, naast het huidige. Een manier om te verbinden en vereenzaming te voorkomen. Dag in dag uit werk ik thuis, met alleen mijn gedachten en twee handen die gedachten omzetten naar woorden. Ik voel me er prettig bij. Het is vertrouwd. Veilig. Maar tijdens covid leerde ik dat we niet zonder elkaar kunnen. Om energiek te zijn is energie nodig. Die vind je in de natuur, het Amsterdamse bos, én bij mensen. Maar mensen zijn onvoorspelbaar, soms negatief, futloos of agressief. Een enkele keer vind ik ze ronduit eng. Dan vlucht ik naar mijn werkkamer, mijn veilige haven.

 

‘Kom uit je comfortzone!’ Het wordt vaak geroepen. Het is uitdagend. Spannend. Maar bewegen, doet leven. Om me heen blijven mensen hangen in hun eigen vertrouwde omgeving. Sommigen zijn ongelukkig. Sommigen worden gekwetst. En toch breken ze niet uit.

 

Het is altijd zo makkelijk om naar anderen te wijzen. Was het Freud niet die moeite had zijn eigen kinderen op te voeden? Al jaren schrijf ik over verbinden en lief zijn voor jezelf. Ik benadruk dat je van het leven kunt genieten. ‘Practice what you preach,’ zong Barry White. Ja! Dat is precies wat ik ga doen.

 

Woensdag was mijn eerste werkdag bij Sunday. We draaiden met een deel van het team lunch. Werk dat ik nooit eerder deed. Het is uitdagend. Spannend. Maar vooral is het genieten om mensen blij te maken. Ik geniet van het uitzicht over De Poel, de schittering in het water en het strandgevoel. Vanaf nu heb ik bij Sunday mijn ‘zonnige dagen’


Jacobine



 



Jacobine schrijft historische fictie. Haar derde boek, Madame, is (online) te koop bij de boekhandelaar.

Madame is het wonderlijke en op waarheid gebaseerde verhaal over Marie Grosholtz. Later werd ze bekend als de naamgever van het wassenbeeldenmusea Madame Tussauds. Een boek over passie, eigenheid, ambitie en liefde.

Madame is hier te reserveren.


'Een fascinerend en spannend portret van een oersterke vrouw. Het verhaal boeit en inspireert tot de laatste bladzijde.'

Maaike Rienks, Boekhandel Libris Venstra


Eerder verscheen De roos van Napoleon en Zondebok.





Comments


bottom of page